10/12/15 Filharmoničar

Praznični petak

Nemanja Stanković je mladi vođa grupe violončela od 2011. godine. Ne prestaje da uči, otkriva i stvara, a svaki petak mu je kao praznik.

10/12/15 Filharmoničar

Praznični petak

Ima nečeg prazničnog u petku. Ljudi su rasterećeni, optimistični, raspoloženi – radna nedelja primakla se kraju i valja napuniti baterije na što bolji način. A gde ćete bolji punjač od muzike?! I još ako ste petkom od 20h na Kolarcu na koncertu Beogradske filharmonije, vikend ne može početi bolje! Pišem ovo iz ugla filharmoničara, koji jeste svakog petka na Kolarcu zbog publike, ali i zbog ličnog zadovoljstva – složićete se da je čovek najispunjeniji onda kada radi ono što voli, sa ljudima koji dele istu (ili u najmanju ruku sličnu) viziju. A kada dođe vreme da svoj rad, odnosno finalni produkt podeli sa poznatim licima u publici, petak zaista postaje praznik!
 
Ovog petka bio je poseban izazov svirati za „znalce“, posetioce koji su se odlučili za ciklus sa ovakvim nazivom, koji je zvanično otpočeo delima Vebera, Humela i Bramsa (Klavirski kvartet u orkestarskoj verziji Šenberga). Već u ponedeljak imali smo priliku da se upoznamo sa maestrom Pjoleom i vidimo sa kakvim tipom umetnika „imamo posla“. Precizan, staložen, siguran, sa specifičnim izrazom i jasnim planom, pridobio je orkestar „na prvu“. Iako ovoga puta na programu nije bio Maler, orkestar nije sebi dozvolio da se sa manje nadahnuća posveti novim delima. Uostalom, zar je moguće nenadahnuto svirati Bramsa u obradi Šenberga? A kada smo sa solistkinjom Tine Ting Helset već prvi put na probi odsvirali Humelov Koncert, bilo je jasno da će koncert biti jedinstven.
 
Iako, kao gudač, nisam preveliki ljubitelj limenih duvača, lično priznajem da sam (u značajnoj meri zahvaljujući dirigentu) sa lakoćom pratio mladu damu, toliko da mi je i drugi, lagani stav, koji gudačima u pratnji često ume da se „otegne“, proleteo!
 
U novu sezonu smo ušli „punim gasom“, sa fenomenalnim dirigentima, atraktivnim, ali i zahtevnim programom, sada nam sleduju dve nedelje druženja sa najmlađom, a ujedno i najdražom publikom, tokom kojih ćemo se čak 16 puta pokloniti mališanima predškolskog uzrasta! A onda se vraćamo na Kolarac, dobro poznati teren i pokrećemo FilharmAniju! Stay tuned

Iz drugog ugla 12/10/15 Pretplatnik Vladimir Mrvić
Subscribe
Obavesti me
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments