Filharmoničar

Svetsko čudo u Filharmoniji

Nikola Ćirić je postao filharmoničar 2015. godine i svira na poziciji prve horne.

Filharmoničar

Svetsko čudo u Filharmoniji

Već sam navikao na emotivne tektonske poremećaje otkad sam na poziciji solo horne BGF. Sposobnost Filharmonije da te na najpozitivniji način uzdrma je neverovatna. Poslednji (samo za sada, siguran sam da postoji ono to be continued do beskraja) zemlјotres doživeo sam prošle sedmice kada je sa nama nastupio trenutno najpopularniji hornista Štefan Dor, solo hornista Berlinske filharmonije.
 
Da nisam studirao kod Vlatkovića i da se već nisam sretao sa sličnim čarobnjacima sa hornom, moj šok bi bio još veći. Nemojte se zavaravati, od ovoga ne može mnogo veći. Štefan nam se pridružio u četvrtak i odmah me iznenadio svojom skromnošću. Razmenili smo par reči, a onda je on razmenio par fraza u Štrausu koje su me tresnule kao Đokovićev forhend (pardon my French). Kada Štefan Dor svira uživo to mi deluje kao da imaš ozvučenje sa svih strana i ne znaš odakle dolazi zvuk; kontrola fraze, inteligentna muzička misao, samopouzdanje u svirci. Apsolutna muzika i apsolutni faktor X!
 
foto Marko Djokovic/
 
Petak uveče na Kolarcu – neka neko proveri da li i dalјe postoji krov ili je oduvan kao tornadom posle nastupa Dora. Prezentno, u sporom stavu slatko, sa fantastičnim legatima, moćno i krajnje očaravajuće, u finalu virtuozno i vrcavo sviranje. Sliku je samo upotpunio Mesijanov Međuzvezdani poziv za solo hornu kojim je ovaj čovek (čovek?) pokazao ko je i zašto je tamo gde jeste.
 
Da torta bude na dva sprata, pobrinuo se koncert u Novom Sadu gde je Maestro Dor opet svirao drugi Štrausov koncert. Po mom mišlјenju Sinagoga kao koncertni ambijent nije odigrala baš sjajnu ulogu za interpretaciju i nije bila mnogo od pomoći ionako virtuoznim pasažima, pa je na momente možda nešto zvučalo nedefinisano ili sa nedovolјno artikulacije publici na balkonu, kako sam kasnije čuo od kolega.
 
Horne 670p
 
Da na torti bude i jedna višnja (ili tona višanja) učinio je skoro dvosatni čas sa Štefanom Dorom gde sam dobio neverovatno vredne savete koji će mi tek koristiti u životu.
 
Beogradska filharmonija je fabrika iznenađenja, pozitivnih emocija i sreće! Što se mene tiče, tek smo počeli! Kupite karte za narednu sezonu jer zvuk horne ne planira da ode sa Kolarca! Vidimo se u petak u 20h, na starom mestu.

Iz drugog ugla 30/04/17 Fenomenolog Slobodan Nešović Loka
Subscribe
Obavesti me
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments